QUI SOM

Acte de reconeixement de la Residència, vint-i-cinquè aniversari

2013. Acte de reconeixement de la Residència en el seu vint-i-cinquè aniversari.

El barri, a l’origen

L’any 1985 un grup de persones volíem crear una petita residència d’avis al cor del nostre barri, el de la Sagrada Família, a Manresa. Pepita Subirana, que ja aleshores encapçalava l’equip promotor, va definir l’objectiu d’aquell repte: «Es tracta de poder envellir al mateix lloc on havíem viscut i crescut, al barri. Fer-nos grans amb el suport d’un equipament de proximitat que, si convenia, ens podria aportar la màxima qualitat de vida».

Anys després, Pepita Subirana escrivia que «els impulsors només teníem l’experiència particular d’atenció a la vellesa i, potser per això, sempre vam pensar en un centre de dimensions reduïdes que prioritzés l’atenció als avis. Aviat vam posar mans a l’obra i la resposta del veïnat va ser extraordinària. L’estiu de 1986 vam recollir, amb aportacions populars, fins un milió de pessetes per comprar el primer pis dels habitatges de la Sagrada Família. De cent pessetes en cent pessetes! Trucant a totes les portes cada tarda i explicant el nostre projecte en directe. Al capdavall, amb l’empara de l’Associació de veïns i el suport de la Generalitat de Catalunya, de CaixaManresa i també de l’Ajuntament, el març de 1988 vam poder inaugurar l’equipament que, des d’aleshores, mai ha parat de créixer!»

Trenta-tres anys després, la Fundació Residència d’Avis del barri de la Sagrada Família atén a més d’un centenar d’avis, bé sigui com a residents, usuaris del centre de dia o al servei de menjador. Amb un gran equip de professionals per fer-ho possible i amb el qual hem superat amb esforç i també dolor la pandèmia covid-19. Plegats, encara avui conservem intacte el mateix esperit original, que és el d’atendre els avis, estimar-los i fer-los sentir encara membres de la seva comunitat.

Rossend Coll i Pujols
President